Има няколко неща, които да са толкова задоволителни, колкото да прекарате деня в почистване на мазето, тавана, килера, навеса или гаража и да видите как тези пространства се превръщат от мръсни и разхвърляни в чисти и организирани. Когато приключите, е изкушаващо просто да хвърлите всичко, което не искате в контейнер за битови отпадъци, но това може да не  е правилният начин. Някои прочистени предмети могат да бъдат опасни, ако бъдат поставени в домашния боклук и трябва да се изхвърлят по друг начин.

Ето няколко материала, които могат да бъдат опасни

Лекарства — според FDA, трябва да се отървете от лекарствата с изтекъл срок на годност възможно най-бързо. Най-добрият начин да направите това е да използвате програма за обратно приемане на лекарства. Има както постоянни обекти, така и специални събития. Можете да намерите ресурси за това във вашия район, като използвате  уеб сайта на DEA . Ако няма възможност за обратно приемане, можете да изхвърлите лекарствата в кошчето, но първо трябва да се вземат определени предпазни мерки. 

Термометри — Има няколко различни вида термометри. Термометрите за алкохол най-често се използват навън, защото алкохолът в тях няма да замръзне. Те обикновено имат червена или синя течност вътре и могат да се изхвърлят с обикновения боклук. Цифровите термометри могат да се хвърлят, но първо трябва да премахнете батерията с бутони. (За повече информация относно изхвърлянето на батерията щракнете  тук .) Последният тип термометър е с живак. Ние подкрепяме усилията за предпазване на живака от сметищата. Живачните термометри трябва да се изхвърлят на специални места за събиране, които ги приемат.

Домакински препарати — Много предмети, които използвате, за да разкрасите дома си, могат да представляват опасност. Това включва материали, които са отровни или токсични, могат да се запалят, има вероятност да експлодират, могат да корозират други материали или могат да се смесят с други химикали и да причинят опасна реакция. Примери за това са белина, препарат за почистване на фурна и препарат за почистване на канали. Тези материали никога не трябва да се изхвърлят заедно с битовите отпадъци. Свържете се с местната община за специални събития за събиране.

Остри предмети — предмети, които могат да порежат или пробият кожата, като игли и ланцети, трябва да се изхвърлят по специфичен начин, който предпазва другите от засядане в тях. Посетете нашата  публикация за остри предмети  за повече информация как да изхвърляте остри предмети.

Автомобилни консумативи — Много автомобилни консумативи е добре да се изхвърлят, но някои изискват специална обработка. Моля, не изхвърляйте нищо запалимо, като масло или бензин, дори ако е в контейнер. Проверете в местния магазин за авточасти за опции за изхвърляне. Оловно-киселинните батерии, като тези, използвани в автомобили, лодки и трактори, са забранени да отиват в депото. Търговците на дребно, които продават тези батерии, трябва да имат програми за обратно приемане, така че това е най-добрият вариант за изхвърляне. Използваните маслени филтри могат да се изхвърлят с битовите отпадъци, но първо трябва да се източат за 24 часа.

Боя — Не е необичайно да намерите стари, наполовина пълни кутии с боя в гаража или бараката. Боята на водна основа може да се изхвърли, но първо трябва да изсъхне. Боята на маслена основа не трябва да бъде в събирането на боклука при никакви обстоятелства. Други възможности за изхвърляне на боя включват повторна употреба, рециклиране и дарение. За повече информация какво да правите със старата боя, прочетете нашата  публикация  за изхвърляне на боя.

 Газова бутилка – газови бутилки за пропан и други контейнери под налягане — Те представляват огромна опасност от експлозия. Определено не искате да хвърляте контейнер под налягане в задната част на уплътняващ камион за боклук! За щастие, има някои чудесни възможности за повторно използване на тези резервоари и безопасното им изхвърляне. Проверете при търговците на дребно за информация относно повторното им пълнене или изхвърлянето им. В краен случай можете да ги занесете в център за изхвърляне , но първо трябва да бъдат правилно подготвени. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]