Къщите със стоманени рамки са нетрадиционна резиденция, която използва стомана за своята структурна опора в сравнение с традиционните си дървени рамки. Въпреки това, тъй като този тип стомана е много адаптивен, е лесно да се прикрият следи от него с други материали като тухла, бетон или дори дърво. В исторически план стоманата е претърпяла индустриални трансформации, превръщайки я в един от най-висококачествените материали за съвременното строителство. Учени и инженери разработиха нови стоманени сплави в началото на 20-ти век и тези сплави бяха по-издръжливи и устойчиви на корозия, което ги прави полезни за строителството. Съвсем наскоро техники за обработка като студено валцуване (прилага се при производството на ламарина и телове) и термична обработка (заздравява стоманата, за да стане по-издръжлива) правят стоманата един от най-надеждните и гъвкави строителни материали днес. Изборът на стоманени рамки за дом носи много предимства, както са изброени по-долу.

Рентабилен

Едно основно предимство е, че стоманата е по-евтина и по-ефективна от дървото. Дървото, като възобновяем ресурс, може да се отглежда, но отнема повече време за производството му, за разлика от стоманата, която може да бъде лесно произведена и устойчиво рециклирана. В допълнение, обработката на дървесина включва рязане за транспортиране, процес, който неизбежно включва отпадъчни странични продукти, които изискват допълнително време за отделна обработка. Стоманата може да бъде предварително изработена (сглобяема стомана) с ефективни машини и автоматизация и по-късно транспортирана на място за удобно сглобяване, което позволява по-добри едновременни и икономични работни процеси.

Издръжлив

Присъщото на стоманата пластично свойство й дава способността да издържа на голяма сила, без да се счупи. Поради това домовете със стоманена конструкция притежават издръжливост, за да издържат на земетресения и силни ветрове. Освен това може да издържи на падащи дървета, автомобилни катастрофи и инциденти със сравнимо физическо въздействие. Като произведен материал, той също издържа на общо износване. Други строителни материали, като дърво, обикновено не могат да издържат на нито едно от горните.

Устойчив на огън и атмосферни влияния

Строителната стомана е негорим материал, който не гори и не разпространява пламък. Неговите присъщи свойства на устойчивост могат да помогнат за ограничаване на пламъците и да предотвратят тяхното започване на първо място. Стоманата също има присъщи свойства за устойчивост на влага и влага, така че не се изкривява, гние или разпада, което я прави идеален материал за изграждане на устойчив на мухъл дом .

Възможност за персонализиране

Изпълнителите могат да режат и оформят стоманени рамки, за да отговарят на всякакви спецификации, а усъвършенстваните компютърно подпомагани технологии за проектиране и производство ръководят този процес за максимална прецизност. Те също така могат да се променят, което улеснява разширенията. Освен това стоманените рамки работят с други строителни материали като тухли, цимент и дърво, което позволява по-добра гъвкавост на дизайна в архитектурната естетика.

Недостатъци на стоманената рамка

Стоманената рамка, както всички строителни материали, не е лишена от недостатъци. Някои от тези недостатъци са ниска ефективност, корозия и намалена гъвкавост на място.

Лоша ефективност

Стоманата има присъщото свойство на висока топлопроводимост и пренася топлина и студ значително по-бързо от други материали като дърво. Бързото набиране и загуба на топлина може да доведе до енергийна неефективност в дома, но допълнителната изолация може да помогне за този проблем. Например, изолацията от фибростъкло е евтино решение за монтиране между рамки за по-добро регулиране на вътрешната температура.

Корозия

Въпреки че съвременната стомана е устойчива на корозия чрез защитни покрития, тези покрития могат да се износят с времето. Рисковете от корозия могат също да произтичат от неправилна инсталация в неподходяща среда (като например при теч на вода). Въпреки това специфични стомани , като поцинкована стомана и неръждаема стомана, имат присъщи свойства на устойчивост на корозия, които значително намаляват риска от корозия. Редовната поддръжка на защитните покрития също гарантира, че рисковете от корозия са минимални.

Намалена гъвкавост на място

Въпреки че сглобяемата стомана е ефективна, може да е предизвикателство да се коригират нейните размери и форма на място. Решаването на тези проблеми е скъпо и времево неефективно. Правилното планиране и ефективната комуникация между дизайнерските, строителните и производствените екипи могат да намалят грешките в процеса на производство.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]