Всеки градинар рано или късно волю-неволю се сблъсква с необходимостта да се отърве от различни боклуци, които се натрупват в парцела през целия сезон. Какво да правите с него, къде да го съхранявате и как най-добре да го изхвърлите.

Изхвърлянето на отпадъци от бита, както и различни строителни отпадъци, е истински проблем за много собственици. Всеки от нас се справя с него по различен начин. Но едно е наистина да решиш и съвсем друго е да изхвърлиш боклука в най-близкия ров, гора или дере, превръщайки всичко наоколо в истинско сметище, пълно с найлонови торби, железни парчета, стъклени буркани и други отпадъци.

Хората дори не се замислят какви огромни щети се нанасят на природата – все още! След известно време такива дерета и гори се превръщат в естествени сметища, отделяйки огромно количество вредни вещества, които причиняват непоправима вреда на нашата и без това несъвършена екология.

 Съвет #1: Заложете на специализирана фирма за извозване на строителни отпадъци

Ние не живеем в каменната ера, така че днес най-разумният и най-лесният начин да се отървете от боклука е да организирате извозването му. Има много специализирани фирми, които срещу заплащане ще се погрижат за отстраняването на битовите отпадъци от вашата вила и обектите на вашите съседи.

Съвет № 2: Компост

От част от отпадъците – клони, остатъци от храна, паднали листа, окосена трева, плевели, черупки от яйца и други разлагащи се органични материали, както и хартия и картон – можете да направите компост. Това е може би най-добрият начин за изхвърляне на хранителни и растителни отпадъци. Ето някои полезни публикации за компостирането:

Съвет #3: Не хвърляйте остатъците, които могат да се използват

Строителните отпадъци се използват успешно при изграждането на основи – за беседки, места за барбекю и др. Освен това можете да използвате за това не само парчета тухли и блокове, счупен камък, останки от гипсокартон, облицовка, сайдинг и стъкло, но и различни метални отпадъци, например подрязване на ъгли, канали, тръби.

Всички фрагменти от тухли и натрошен камък ще служат като отлична – много здрава и надеждна – основа за изграждането на градински пътеки.

Съвет #4: Създайте място за съхранение на боклука

Най-лесният начин за съхранение на боклук е в специално пригодени за това контейнери, които в идеалния случай трябва да са няколко – за различни видове отпадъци: строителни отпадъци, пластмаса, стъкло и битови отпадъци.

Обемът на контейнерите може да бъде различен – това на първо място зависи от броя на хората, които живеят в къщата. Независимо от обема, контейнерът трябва да е стабилен, издръжлив и херметичен. Също така е желателно да се монтира върху бетонна платформа.

Съвет пети: изгаряне на боклука

Всички същите клони, паднали листа и окосена трева могат да бъдат изгорени. Но нужно ли е? Изгаряйки боклук, вредите на околната среда, а ако го направите погрешно, вредите и на себе си.

Много хора смятат, че изгарянето на боклука е най-лесният начин.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]