medicine-trashКонтейнерите за медицински отпадъци са неразделна част от работата на лечебните заведения и здравните организации за осигуряване на безопасност.

По своята същност контейнерите за медицински отпадъци се класифицират по различни причини. Най-честото разделяне на контейнерите въз основа на класа на опасност на отпадъците, за които е създаден този тип контейнери.

В местната практика е обичайно всички медицински отпадъци да се разделят на класове в зависимост от опасността за хората и околната среда. Тази класификация се признава от всички, без изключение, включително производители на контейнери за медицински отпадъци, които по специален цвят маркират принадлежността на контейнер за определен вид отпадъци.

Контейнерите от клас А за медицински отпадъци обикновено се правят в бяло. Отпадъците от този клас се считат за най-малко опасни, тъй като не са били в контакт с телесните течности на пациентите, не са отпадъци от инфекциозни отдели и не съдържат токсични компоненти.

Резервоари и контейнери за медицински отпадъци от клас В са изработени от материали с жълт цвят. Ярки цветови сигнали за опасност – най-често отпадъците от клас В се заразяват, контактуват с биологични течности на пациентите или са органични или патологични анатомични отпадъци. Този клас включва отпадъчни инфекциозни единици.

Червен контейнер показва, че отпадъците от клас В могат да бъдат вътре – това е изключително опасен отпадък, свързан с пациенти с особено опасни инфекции. Контейнерите от клас на опасност В събират своите физиологични отделения за медицински отпадъци, лаборатории, които работят с особено опасен биологичен материал.

В отделен клас G са разпределени промишлени медицински заведения – лекарства с изтекъл срок на годност, дезинфектанти, живачни термометри и флуоресцентни лампи. Обикновено се съхраняват в специални контейнери и черни контейнери.

Контейнери за събиране на медицински отпадъци с различни размери

Контейнерите за събиране на медицински отпадъци се произвеждат в различни обеми. В продажба можете да намерите малки кутии от 100 мл до огромни резервоари от няколкостотин литра. В нашия онлайн сайт marti-trans.com  можете да намерите контейнери и резервоари за медицински отпадъци от най-популярните обеми, тъй като те са най-често срещани във вътрешната практика на дезинфекция и затова са най-търсени от потребителите.

Какво точно представляват контейнерите?

Контейнерите и резервоарите за медицински отпадъци най-често са предназначени за събиране на широка гама отпадъци – от остри инструменти, игли, медицински продукти, до храни и отпадъци и биологични материали. Банките с малък обем често са снабдени с иглени капаци, които са лесни за използване в помещенията за манипулиране и третиране. В допълнение към капака на иглата, има горен капак, който плътно запечатва съдържанието на контейнера и предотвратява разпространението на патогените. Такива контейнери най-често са за еднократна употреба.

Най-често контейнерите за медицински отпадъци са гъвкави и многократни, което се определя от разумността и ефективността. Всички контейнери са оборудвани с капак, който, в зависимост от класа на опасност на отпадъците и дестинацията, може да бъде запечатан или бързо освобождаван. Допълнително предимство на контейнерите за многократна употреба за медицински отпадъци е възможността за дезинфекция в самия контейнер в допълнение към обичайните функции – събиране, съхранение и транспортиране.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]