Компостирането е екологичен подход за премахване и намаляване на органичните отпадъци. Някои хора избягват компостирането, защото се притесняват от процеса или не са сигурни кои елементи могат да бъдат компостирани. Но компостирането може да помогне за намаляване на количеството органични отпадъци, които изхвърляте в потока от битови отпадъци и – в крайна сметка в нашите депа.

Какво е компостиране?

Компостът не е нищо повече от органична материя, която е била естествено „рециклирана“ в промяна на почвата или тор. С прости думи, компостирането е процес, който позволява на купчина влажна органична материя като листа и хранителни отпадъци да се разпадне на хумус след няколко седмици или месеци. Въпреки че е лесно да се приведе в движение, процесите са сложни и включват специфични количества вода, въглерод, азот и въздух за създаване на компост.

рециклиране на строителни отпадъци

Какво може да се компостира?

Има няколко вида органични материали, които могат да влязат в компост, включително зеленчуци, плодове, листа, клони, растения, яйчени черупки и утайка от кафе. Всъщност можете дори да добавите използвани филтри за кафе, обикновена хартия и настърган картон като материали за компост.

Предимства на компостирането

Компостирането не само намалява количеството органични боклуци в депата, но също така намалява отрицателното въздействие върху околната среда от разлагането на органичните отпадъци в тези депа. Външните ви пространства се възползват, като имате компост като тор за растенията и цветята в градините си, вместо химикали, които могат да навредят на почвата.

Компостиране на органични „боклуци“

Налични са много ресурси онлайн, които да ви помогнат да изградите контейнер за компост за събиране на всички предмети, които използвате за компостиране. Отначало компостирането може да изглежда сложен процес, но след като сте установили рутина, става доста лесно и ще помагате за опазването на околната среда.

Понякога все пак може да се окажете с много повече органични отпадъци и отломки, отколкото можете ефективно да компостирате или да използвате повторно. (напр. мулчиране) Тогава може да наемете екип за изхвърляне на отпадъци като Marti Trans , който да ви помогне със събирането и премахването на излишните ви зелени органични отпадъци . Това е най-ефективният и бърз начин да се отървете от тях.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]