uslugi-s-bobkatИзхвърлянето и рециклирането на отпадъци задължително включва изчисляване на количеството пространство, което този или онзи вид отпадъци ще заемат. За това се използва отделна стойност – коефициентът на плътност на твърдите отпадъци.

Каква е плътността на твърдите отпадъци?

В зависимост от вида на управление на отпадъците различните предприятия използват различни звена. Например фирмите, участващи в събирането на боклук от дворове, изчисляват обема. Когато става въпрос за депа или преработвателни предприятия, се прилага теглото в тонове. По този начин трябва да знаете плътността на твърдите отпадъци за преобразуване в тонове.

Плътността на твърдите отпадъци е маса боклук, която заема определено пространство. Понякога се използват не само килограми на кубичен метър, но и литри (за течни отпадъци). По-голямата част от боклука може да бъде компресирана или тампонирана с преса – така че е необходимо по-малко място. Ако първоначалната плътност на твърдите битови отпадъци е от 60 до 120 кг / м3, тогава след използване на хидравлична преса, кубически метър може да тежи 400-700 кг. Това спестява място за съхранение или транспортиране.

Защо трябва да знаете плътността на боклука?

Определянето на плътността на твърдите отпадъци е необходимо за изчисляване на конкретен обем. Този показател се влияе от редица фактори, които също трябва да се вземат предвид:

 • Смет състав;
 • Климат и време на определено място (мокрите отпадъци винаги тежат повече);
 • Вид на продуктите, използвани в района;
 • Наличието на комуникации, свързани с помещенията.

Има приблизителни стойности на плътността:

 • Алуминиеви кутии – 37 кг;
 • Консерви – 80 кг;
 • Хранителни отпадъци – 100 кг;
 • Дървесина – 180 кг;
 • Хартия – 60 кг;
 • Стъклени бутилки – 300 кг;
 • Гума – 240 кг;
 • Тухла – 1500 кг;
 • Метал – 7700 кг.

Плътност на твърдите отпадъци за преобразуване в тонове

Често е необходимо да се преобразуват тонове в м3, за да се изчислят обемите. Това е лесно да направите, ако знаете количеството материал в един метър. Използва се следната формула: броят на кубичните метри е равен на масата в килограми, разделен на плътността на отпадъците.

В други случаи е необходимо да преобразувате m3 в тонове, тоест трябва да изчислите колко тежи установеното количество твърди отпадъци. Това обикновено се изисква за транспортиране или получаване на суровини. Тук има значение друга формула: масата в килограми е равна на плътността на отпадъците, умножена по броя на кубичните метри.

Неточността е, че всеки вид боклук има свой коефициент. Също така качеството на обработката на боклука влияе върху изчисленията: без първично натискане индикаторите могат да се различават значително. Но тук няма да има специални проблеми, тъй като огромната част от боклука е уплътнена. Следователно, дори приблизителните стойности ще бъдат достатъчни за обработка и обезвреждане.

Такива изчисления не са трудни, но са много важни за предприятията, участващи в извозването или рециклирането на боклука. Не е рентабилно да се експлоатират мощни транспортни или повече съоръжения, тъй като е много по-скъпо. Транспортните разходи също ще се увеличат, ако използвате оборудване, което трябва да прави повече полети, да харчите повече гориво и време. По-лесно е да се изчисли всичко първоначално и да не се налагат финансови загуби.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]