recyclingВ много страни по света управлението на отпадъците отдавна престава да бъде главоболие за служителите и се превърна в източник на добри доходи за предприемчивите хора.

Към днешна дата най-ефективният начин за третиране на отпадъците е биотермалното аеробно компостиране или, с други думи, производството на торове. Ако си спомняте от какво се състоят обикновените битови отпадъци – отпадъци от органична храна, хартия и т.н. – Лесно е да се предположи колко полезни микроелементи могат да бъдат извлечени от ненужни отпадъци. Според учените, средно те съдържат:

  • азот 0,5 %
  • фосфор 0,5 %
  • калий 0,4 %
  • калций 2%

А по отношение на насищането с полезни вещества, те наближават оборския тор, който нашите предци са използвали за наторяване на земята и никога не са се оплаквали от екология и здраве.

Процесът

Но просто да съберете целия боклук и да го извозите, разбира се, е невъзможно. Трябва предварителна подготовка на този процес. Компетентната обработка на отпадъците се състои от няколко етапа и най-важният от тях е сортирането, тъй като в боклука, заедно с полезните вещества, са изключително вредни и опасни. Тази „мръсна“ работа се извършва доста просто: първо организират събирането на боклука, след това отпадъците се използват за опаковане на оранжерии, след това сместа се почиства от остатъци, които не могат да бъдат разложени (метали, стъкло и т.н.) и след това се използва като тор.

Отпадъците, които съдържат много неразпадащи се, но полезни вещества (хартия, пепел, дървени стърготини, слама), трябва да се съхраняват в продължение на пет до шест месеца. По време на този процес възникват биохимични реакции (поради взаимодействието на органични материали, кислород и бактерии) с отделянето на топлина, вода и въглероден диоксид. В резултат патогените се унищожават в купчината боклук, суровините сякаш се самопочистват, превръщайки се в органичен тор – компост или биогориво.

Световен опит

В един от парковете в Ню Йорк има оригинално и красноречиво потвърждение на полезността на боклука – екологично изобретение на дизайнера Бенджамин Джоунс, благодарение на което всеки може самостоятелно да направи полезен тор от отпадъци, без да си изцапа ръцете и краката. Устройството е велосипед с 2 резервоара за органични отпадъци, прикрепен към рамката и педалите на колелото. Резервоарите се задвижват чрез педали и след известно време боклукът в тях се превръща в отличен компост. Дизайнерът е уверен в изключителните предимства на своето изобретение: не само някой може да помогне на околната среда, но и ще получи безплатен урок за неподвижен мотор!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]