Април е месец на чистота. Опитваме се да почистим апартаментите си, да се отървем от ненужните неща. Но често го правим погрешно. Особено когато става въпрос за сортиране на отпадъци. За някои сортирането на отпадъците е нещо обичайно, но за тези, които не им се отдава, възникват въпроси.

Ето защо, съвети за това какво и как да се хвърлят в контейнерите за сортиране на боклук, за да се избегнат най-често срещаните грешки, ще бъдат полезни.

„Никой не се съмнява, че батерии, лекарства и електрически уреди не могат да бъдат хвърлени в един контейнер с битови отпадъци, но сортирането на леки опаковки и стъклени контейнери е все още тревожно.

Празните пластмасови бутилки, кутии, фолио и чанти, пластмасови опаковки, стъклени бутилки и буркани, хартия, картон, книги, вестници и други хартиени продукти са подходящи за рециклиране.

Повечето въпроси възникват при сортиране на пластмасови и стъклени изделия, както и при подготовката им за изхвърляне в контейнерите. Ето някои от грешките и обясненията, които могат да бъдат направени, за да помогнат за правилния процес на сортиране:

  1. В контейнера за сортиране изхвърлете мръсната опаковка. Но основното условие за успешното изхвърляне на отпадъците е чистотата. Мокри, мръсна хартия или пластмасова кутия с храна не са подходящи за преработка. Опаковката с остатъци от храна не само създава неприятна миризма, но може да развали цялото съдържание на контейнера. Мръсната, мазна хартия може да повлияе на качеството на нов продукт, създаден по време на рециклирането – рециклираната хартия може да стане неравномерна или дори пробита.
  2. Притискането на сортираните отпадъци, мястото се съхранява в къщата в контейнера, така че контейнерът да може да се изпразва по-рядко, въздухът не се транспортира и следователно причинява по-малко вреда на околната среда. Например, четири плоски бутилки могат да се съхраняват на мястото на една бутилка без налягане – отпадъците от къщата към контейнера могат да се изваждат четири пъти по-рядко.
  3. Отпадъците се опаковат в непрозрачна торба. Ако в контейнера се хвърли непрозрачна торба, тогава по време на предварителната проверка сортировачите не могат да бъдат сигурни в неговото правилно съдържание. За да избегнете такова недоразумение, изхвърлете най-големите отпадъци в прозрачна отворена чанта или сгънете боклука в голяма торба, сортирайте боклука в контейнера и го използвайте отново.
  4. Счупени предмети или бутилки от парфюм се хвърлят в стъкления контейнер. Стъклени бутилки, кутии без капачки, стъкло от мебели и фоторамки, но не ястия, стъклени прозорци, бутилки отпарфюми могат да бъдат хвърлени в стъклен съд, защото към него се добавят добавки, които правят стъклото по-издръжливо и прозрачно, но обработката на такова стъкло е сложна.
  5. В контейнера за хартия – торбички със сок и мляко. Сортирането на отпадъците, най-важното, което трябва да запомните е, че хартиеният контейнер не е подходящ за ламинирана хартия и повечето от опаковките за напитки, тъй като те обикновено са композитни материали, които не могат да бъдат използвани в процеса на рециклиране. Тапите от опаковката за напитки могат да бъдат хвърлени в пластмасов контейнер.
  6. Фолио, хвърлено заедно с метални кутии. В контейнери за пластмаси могат също да бъдат хвърлени кутии, кутии, кутии, капаци от кутии, ключове и други метални изделия, но не и фолио, което, за съжаление, не е подходящо за рециклиране. Подобно на фолио, повечето картофен чипс също не може да се рециклира.
  7. Играчка, хвърлена в пластмасов контейнер. Играчките и другите битови предмети често не са подходящи за рециклиране. За да се разбере дали даден пластмасов продукт ще бъде приет за преработка, се препоръчва да се установи видът на пластмасовия материал, отбелязан върху опаковката със специален триъгълник, оформен с етикет, от стрелките, а вътре в него има цифра, под която е маркиран използваният материал.

За околната среда и за себе си ще бъде по-добре, ако по-често мислим за отпадъците. Колкото по-малко създаваме боклук, толкова по-малко трябва да ги сортираме и изхвърляме. Например, можете да отидете до магазина с платнена торба и да изберете продукти, които не са опаковани в няколко слоя пластмаса Можете да използвате съдове за еднократна употреба вместо такива за еднократна употреба.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]