plastmasa-bokluciЧовечеството е попаднало в пластмасов капан. От 50-те години на миналия век в световен мащаб са произведени над 8 милиарда тона пластмаса. Три четвърти от тях се превърнаха в боклук, попаднал в околната среда. Еколозите бият тревога и се съветват да изоставят пластмасата, доколкото е възможно. Защо?

Недостатъци при използването на пластмаса

Прекомерното разчитане на пластмаса в ежедневието може да навреди както на хората, така и на околната среда. В природата всичко е взаимосвързано: това, което е опасно за планетата, убива всички нейни жители, включително хората.

Защо пластмасата е опасна за околната среда

Пластмасата се разлага, отравяйки почвите, повърхностните и подпочвените води, за период от 100 до 1 хиляди години. За сравнение: периодът на разлагане на тенекия продължава 10 години, а портокалова кора – шест месеца. Разлагането на найлоновите торбички отнема около 100 години. Продукти от хранителни и нехранителни видове пластмаса – най-малко 500 години. Разлагането на пластмасата във вода отнема повече време, отколкото в почвата.

Найлоновите торбички и други отпадъци, попадайки в Световния океан, водят до масова смърт на неговите обитатели – над 100 хиляди морски бозайници годишно. Според експерти около 8 милиона тона пластмасови отпадъци се озовават в океана всяка година. В Тихия океан има цял остров от пластмасов боклук с размерите на три Франция.

Микропластмасата навлиза в почвата, водата и въздуха, като по този начин застрашава здравето на хората и животните, удряйки цели хранителни вериги. Синтетичните влакна се намират в чешмяна вода, бутилирана бира и арктически въздух. Микропластмасата влиза в човешкото тяло и чрез риба и морски дарове. Тъжните последици могат да бъдат избегнати, ако изпратите пластмаса за рециклиране, за да направите нови продукти от нея. Това ще помогне не само да направи света по-чист, но и да спести от добива и закупуването на ресурси.

При разлагането на пластмасата се отделят метан и етилен, които са едни от газовете, причиняващи парниковия ефект. Полиетиленът, използван за направата на чанти, е най-произведеният и най-изхвърляният синтетичен полимер в света.

Бисфенол

Може да навлезе в тялото при неправилно използване на пластмасови съдове заедно с храна или вода. Това вещество влияе негативно на човешката имунна, репродуктивна и ендокринна система. Фталатите са пластификатори, които също влизат в тялото и го разрушават. Най-голяма опасност носят бутилираната вода и газираните напитки, които са престояли дълго време в съдове. Пиенето на течност от стари пластмасови съдове може да доведе до рак: полимерите отделят канцерогени във водата, които се натрупват в тялото. Освен това химикалите, съдържащи се в пластмасата, могат да причинят алергии, безплодие, сърдечно-съдови и репродуктивни заболявания, затлъстяване и диабет.

90% от цената на бутилираната вода е цената на пластмасова бутилка. По-полезно и изгодно е да инвестирате в качествен филтър за чешмяна вода.

Какво да правим с пластмаса

Консумацията на пластмаса трябва да се намали, а пластмасовите продукти, които все още трудно се отказват, да се събират разделно и рециклирани, съветват експертите. От цялата пластмаса, произведена в света от 1950 г. насам, само 9% са били рециклирани.

Не всяка пластмаса обаче може да бъде рециклирана. За да не сбъркате, обърнете внимание на иконите върху опаковката на продукта. Продукти с маркировка PVC(3), O(7) и ABS практически не се рециклират.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]