Отрицателното въздействие върху околната среда на отпадъците от килими е подобно на това на всяка друга пластмаса. Рециклирането на килими е сложен процес, който включва няколко етапа. Първо, килимът се събира и сортира, като често се използва спектрометър с инфрачервена светлина за идентифициране на различните материали. След това килимът се отделя чрез изрязване на подложката от лицето или настъргване и измиване. След това отделните материали се обработват допълнително или се изпращат в специализирани заводи. Например полипропиленът може да се разтопи на пелети и да се изпрати на други компании, найлоновите лицеви влакна могат да се превърнат в нови килими, а други пластмаси се преработват в нискокачествени пластмаси.

 

По-долу е даден пример за необходимите стъпки:

Събиране: Използваните килими се събират от различни жилищни, търговски или промишлени източници. Тези килими могат да бъдат получени чрез партньорства с търговци на дребно, монтажници или компании за управление на отпадъци.

Сортиране и разделяне: Събраните килими се транспортират до съоръжение за рециклиране, където се подлагат на сортиране и разделяне. Тази стъпка включва премахване на всякакви материали, които не са килими, като лепила, подложки и метални крепежни елементи. Различните видове килими, като найлон, полиестер или вълна, обикновено се отделят за обработка.

Предварителна обработка : След като килимите са сортирани, те преминават през етап на предварителна обработка. Това обикновено включва раздробяване или нарязване на килима на по-малки парчета или ленти. Материалите за подплата също могат да бъдат отделени и обработени отделно.

Екстракция на влакна: В тази стъпка материалите за килими се обработват, за да се извлекат влакната. Използват се различни техники в зависимост от вида на килима и състава на влакната. Например, могат да се използват топлинни или химически методи за отделяне на влакната от основния материал. След това извлечените влакна се почистват и обработват, за да се отстранят всякакви примеси.

Рециклиране или повторно предназначение: След като влакната бъдат извлечени и почистени, те могат да бъдат рециклирани или преназначени по различни начини. Конкретните методи за рециклиране могат да се различават в зависимост от вида на влакната на килима. Ето някои често срещани опции за рециклиране:

Рециклиране на влакна: Влакната на килимите могат да се трансформират в суровини за производството на нови килими или други текстилни продукти. Те могат да бъдат преработени в пелети или влакна, които могат да бъдат изпредени в нови прежди.

Възстановяване на енергия: В някои случаи килими, които не могат да бъдат ефективно рециклирани в нови продукти, могат да се използват като източник на енергия чрез изгаряне или съвместна обработка в циментови пещи.

Други приложения: Материалите за килими могат да бъдат преназначени и за нетекстилни приложения. Например, влакната могат да се използват в композитни материали за строителство или като пълнител в различни продукти.

Производство на продукти: Рециклираните материали за килими след това се използват в производството на нови килими, текстил или други продукти. Тези продукти могат да включват процент рециклирани влакна за килими, намалявайки необходимостта от първични материали и минимизирайки въздействието върху околната среда.

За какво се използва рециклиран килим?

Рециклираният килим може да се използва за различни продукти, като най-често срещаните са инженерни смоли, използвани за автомобилни части и пътни знаци. Други употреби включват нови продукти за лицева и подложка, малки килимчета, мебелна вата, пълнеж за бетон, пътна подложка и геотекстил за задържане на почвата и подсилване на копка. Разходите за разделяне и обработка традиционно правят рециклирането на килими по-малко жизнеспособно, но с нарастващата цена на необработените ресурси търсенето на рециклиране на килими може да се увеличи.

Обновяването също е екологичен вариант за повторно използване на стари килими, с идеи като направата на килими, подови изтривалки за автомобили и подложки за щайги за домашни любимци. Можете да намерите някои страхотни примери по-късно в тази публикация.

Как да изхвърлите килими и мокети

 Поради ниското качество на много синтетични типове килими днес, повторната употреба на килими след употреба не е толкова практична, колкото при други стоки. Следователно най-добрият ви вариант да изхвърлите килима  е с контейнер за строителни отпадъци

Фирма Марти транс за извозване на строителни и битови отпадъци ще изхвърлят килима вместо вас.

Услугите по извозване на боклуци с контейнер могат да бъдат удобен вариант за изхвърляне на стари килими. Нашите услуги предлагат доставка на контейнер, в които може да изхвърлите всякакви битови отпадъци и килими от всяка стая във вашия дом или офис, като ви спестяват много нерви и време. 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]